Prin elaborarea a peste 300 de amendamente si prin munca depusa in calitate de raportor al Parlamentului European am contribuit la conturarea programelor europene regionale (2014-2020), programe ce prevad eliminarea discrepantelor dintre statele europene si majorarea alocarilor financiare pentru noile state membre, precum Romania.
Așteptatul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a provocat frisoane guvernanților români încă dinainte de publicarea oficială. Raportul reprezintă o palmă pentru actuala majoritate parlamentară, pentru Guvernul USL și, în special, pentru premierul Victor Ponta.
Documentul trece în revistă evoluția Justiției românești și punctează fiecare dintre momentele în care politicienii au încercat să o saboteze.
Unul dintre cele mai semnificative momente a fost “marțea neagră” (10 decembrie 2013) când parlamentarii au modificat Codul Penal, acordându-și “superimunitate” în fața legii. Astfel, aceștia s-au scos din categoria funcționarilor publici, nemaiputând fi cercetați pentru fapte de corupție, și au redefinit conflictul de interese, care nu se mai aplica în cazul “actelor administrative”.
De asemenea, Comisia constată că presiunile politicienilor asupra Justiției au continuat, atât prin atacuri la adresa unor magistrați care instrumentau dosare importante, cât şi prin declarații de simpatie față de persoanele condamnate. Alte exemple negative sunt încercarea brutală de a schimba șefii de secție de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și nerespectarea unor hotărâri judecătorești privind incompatibilitatea unor aleși.
Dar cea mai gravă constatare este că, ușurința cu care fundamentele reformelor pot fi puse sub semnul întrebării în Parlament au servit ca o reamintire a faptului că nu există consens în ceea ce privește urmărirea obiectivelor MCV. Practic, sunt puse sub semnul întrebării toate angajamentele asumate de România odată cu aderarea la UE!
Recomandarea Comisiei vine ca o concluzie: viitoarea Constituție trebuie să stipuleze, în mod explicit, obligația Legislativului și Executivului de a respecta independența Justiției. Cu alte cuvinte, politicienilor români li se cere să prevadă în lege că se angajează să respecte… legea!
Cu atât mai stupefiantă mi se pare, în acest context, recenta reacție a premierului Victor Ponta, care declara că “fiecare citește ce vrea” și că, în privința activității Guvernului, raportul este pozitiv. Așa cum ne-a obișnuit, liderul PSD eludează ce nu-i convine, purtându-se ca și cum ar purta niște ochelari care deformează realitatea. Ca și cum nu partidul pe care îl conduce ar fi promovat controversatele modificări ale Codului Penal. Ca și cum nu dumnealui ar fi terfelit în repetate rânduri onoarea unor procurori (Lucian Papici) sau judecători ai Curții Constituționale (Daniel Morar). Ca și cum nu dumnealui ar fi spus, la televizor, că Adrian Năstase a fost “condamnat politic” și este o “victimă a justiției băsiste”.
Domnule Ponta, ca să citiți corect raportul MCV, trebuie să vă schimbați ochelarii. Încercați cu încredere ochelarii europeni!
Lasă un răspuns