Studenții români din Marea Britanie se tem că vor fi exmatriculați sau chiar expulzați

Categorii: Diverse

Studenții români din Marea Britanie se tem că vor fi exmatriculați sau chiar expulzați

Săptămâna trecută am efectuat o vizită de urgență la Londra pentru a veni în sprijinul miilor de studenți români afectați de sistarea împrumuturilor de studii și de întreținere. Am vizitat două colegii londoneze și am ascultat problemele a sute de studenți. Deși fuseseră planificate și aprobate vizite în alte două campusuri, conducerea a interzis în ultimul moment vizita și a refuzat orice dialog cu mine și cu studenții.
Sunt îngrozit de discriminarea studenților români de la colegiile britanice. Sunt victime ale retoricii anti-românești, se tem că vor fi exmatriculați sau chiar expulzați. Sunt discriminați din momentul în care spun că sunt români și sunt defavorizați chiar și când încearcă să-și găsească un loc de muncă.
Pentru a putea beneficia de împrumutul de întreținere, studenții români au trecut printr-un proces de verificare a eligibilității și a rezidenței. Și atunci, cum e posibil ca cererile lor să fie aprobate în urmă cu 1-2 ani și acum să fie somați să aducă dovezi suplimentare? Modul în care autoritățile britanice au schimbat regulile odată cu expirarea restricțiilor pentru români este absurd, imoral și împotriva valorilor europene.
Deși cei mai mulți studenți au depus deja actele suplimentare solicitate, împrumuturile sunt în continuare sistate, iar conturile bancare le-au fost blocate. Și mai grav este faptul că, în practică, suspendarea îi afectează doar pe studenții români și bulgari, un semn clar de discriminare.
Potrivit planului de acțiuni convenit împreună cu studenții români:
•Voi sesiza Comisia Europeană în privința sistării creditelor pentru studenții români, solicitând declanșarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii;
•Pregătesc o scrisoare adresată premierului britanic David Cameron și ministrului universităților David Willets, solicitându-le deblocarea urgentă a creditelor pentru studenții români;
•Nu în ultimul rând, solicit din nou ministrului afacerilor externe Titus Corlățean să meargă de urgență la Londra pentru a dezamorsa criza anti-românească.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*