Victor Spirescu, noua victimă a campaniei anti-românești din Marea Britanie

Categorii: Diverse

Cazul lui Victor Spirescu, primul imigrant român care a ajuns în Marea Britanie în 2014, este o dovadă în plus că românii nu sunt bineveniți în Regatul Unit! Înainte de expirarea restricțiilor pentru români, tabloidele britanice abundau în declarații alarmiste împotriva românilor. Nici măcar cei rămași acasă, fără nicio intenție de a pleca, nu au fost feriți de acuzația că vor merge în Anglia să ceară ajutoare sociale!

Și iată cum, Victor Spirescu, un român care n-a făcut nimic altceva decât să-și exercite drepturile de cetățean european, căutându-și legal un loc de muncă în străinătate, e din nou șomer. Cum altfel când, tabloidele britanice nu contenesc în a-i căuta nod în papura: ba că e drogat, ba că și-a bătut fosta prietenă! Dacă e imigrant român, trebuie să aibă un trecut dubios, nu-i așa?

Și uite cum, Spirescu devine noua victimă a campaniei de discriminare a românilor din Marea Britanie.

Nu încape dubiu că, situația acestuia, coroborată cu atacurile presei și ale politicienilor au rolul de a descuraja firmele britanice să angajeze români, descurajând implicit și imigrația. Iar asta contravine clar principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, pe care Marea Britanie le susține pe față, dar le încalcă pe la spate.

De aceea, am solicitat public autorităților britanice să pună capăt campaniei de discriminare împotriva românilor. Într-o declarație apărută în publicația The Times, i-am cerut premierului britanic David Cameron să vină cu declarații împăciuitoare pentru a stopa xenofobia și ura fără precedent care e pe cale să se nască între localnici și străinii dintr-o altă țară din UE.

În urmă cu două săptămâni, am transmis o scrisoare Comisiei Europene atrăgând atenția asupra atacurilor împotriva muncitorilor și studenților români din Marea Britanie. Pe această cale, am înștiințat instituțiile europene cu privire la speculațiile nefondate privind o invazie a românilor cu scopul obținerii de ajutoare sociale.

Iar aici nu vorbim doar de acuzațiile halucinante ale lui Nigel Farage, lider al partidul extremist UKIP, cât și despre declarațiile premierului David Cameron, care, confruntat cu presiuni electorale, a adoptat retorica anti-imigraționistă anti-românească. În 2014 vor fi alegeri europarlamentare, iar în 2015 alegeri generale. După cum se arată, imigrația va fi cu siguranță temă de campanie, iar retorica anti-românească/anti-estică va fi strategie electorală.

Am adresat consecvent această chestiune în forurile europene. Am solicitat în nenumărate rânduri luarea unor măsuri urgente. Reacțiile Comisarului pe Justiție Viviane Reding, precum și ale Comisarului pentru afaceri sociale Laszlo Andor au spulberat acuzațiile populiste din Marea Britanie.

Și pentru că am fost la rândul meu imigrant, am mers personal la Londra pentru a discuta cu comunitatea de români și a găsi soluții concrete la problemele lor. Și nu m-am sfiit să apăr dreptul la liberă circulație și să cer încetarea discriminării românilor în discuțiile pe care le-am avut cu ziariștii de la tabloidul Daily Express, arma de asalt a lui Nigel Farage, sau la BBC.

Nu mă voi opri aici! Dacă sunt încălcate drepturile românilor, voi fi primul care voi sesiza instituțiile europene. Succesul Uniunii Europeană se datorează inclusiv liberei circulații. De acest drept s-au bucurat generații întregi de britanicii. Așa că, nu văd niciun motiv ca cineva să pună la îndoială drepturile românilor în UE!

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*