Bani europeni în funcţie de specificitatea regiunilor

Categorii: Diverse

Fonduri europene substanțiale pentru regiunile sărace ale României

Parlamentului European, prin Comisia pentru Dezvoltare Regională, a votat astăzi cu o largă majoritate raportul privind “Realizarea unei adevărate coeziuni teritoriale, sociale și economice în UE – o condiție sine qua non a competitivității globale”, raportor fiind europarlamentarul român Petru Luhan.

Raportul evidenţiază, printre altele, importanţa şi necesitatea alocării fondurilor în funcție de specificitatea regiunilor şi încurajează regiunile să propună inițiative privind exploatarea specificului regional.

“Alocarea de fonduri pentru proiecte de investiţii şi dezvoltare în special în infrastructură şi având drept criteriu pentru determinarea eligibilității PIB-ul va fi cu siguranţă un mare avantaj pentru ţara noastră în contextul în care România poate beneficia de fonduri substanţiale atât în prezent cât şi în perioada viitoare de programare, post 2013. Regiunile vor juca un rol important în politica de coeziune şi susţin, prin raportul meu, dezvoltarea acestora astfel încât să contribuie la realizarea obiectivelor UE în contextul competitivităţii globale. România are din păcate unele din cele mai sărace regiuni din Europa iar realizarea coeziunii teritoriale, sociale şi economice este esenţială pentru noi”a declarat europarlamentarul român.

Raportul este important pentru UE dar în special pentru România, făcând referire la realizările politicii de coeziune, valoarea adăugată pe care aceasta o poate aduce viitoarei strategii UE 2020 şi rolul acesteia pentru asigurarea creșterii competitivității regiunilor şi a Uniunii la nivel global.

Prin acest raport, Parlamentul European, pune accentul şi pe sprijinirea investițiilor la toate nivelurile – local, regional, național, transfrontalier – precum şi pe necesitatea simplificării procedurilor de utilizare a fondurilor structurale şi de coeziune.

Raportul elaborat de către Petru Luhan a fost foarte apreciat în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională şi s-a bucurat de susținerea tuturor partidelor politice.

La sfârșitul lunii noiembrie raportul va fi dezbătut şi votat în plenul Paramentului European.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*