Dunărea esenţială în construcţia viitorului european

Categorii: Diverse

Petru Luhan: Dunărea poate juca un rol esenţial în construcţia viitorului european

Europarlamentarul PD-L Petru Luhan va participa între 1-2 februarie la Conferinţa de deschidere a procesului de consultare publică privind Strategia UE în regiunea Dunării, Ulm (Germania), cu participarea Preşedintelui României. Vor participa de asemenea, comisarul desemnat pentru politica regionala dl. Johannes Han, miniştrii federali ai afacerilor europene din Bavaria – dna. Emilia Müller si din Baden-Württemberg, dl. Wolfgang Reinhart.

„Voi participa la conferinţa de deschidere a procesului de consultare iniţiat pentru realizarea acestei Strategii de Comisia Europeană şi deja am anunţat ca voi participa si la următoarea întâlnire, la Budapesta. Prezenţa mea, alături de ceilalţi colegi români, va fi o dovadă a interesului major pe care România îl are în acest caz, şi voi încerca, printr-o comunicare directa şi constantă cu departamentul responsabil din cadrul Ministerului Afacerilor Externe să cunosc îndeaproape nevoile identificate şi proiectele propuse de autorităţile române, pentru a le susţine”. – declara Petru Luhan înaintea participării la conferinţa dedicată Strategiei UE privind regiunea Dunării.

Iniţiată la solicitarea Consiliului, în anul 2009, Strategia UE privind regiunea Dunării a declanşat un amplu proces de dezbateri, consultări si reacţii ale instituţiilor europene referitoare la necesitatea si importanta unei astfel de abordări, strategice, a Dunării. Până la sfârşitul acestui an va fi definitivată Strategia UE pentru Regiunea Dunării, un model de dezvoltare regională la nivel european. Comisia Europeană a propus lansarea şi organizarea unei consultări publice pe parcursul căreia vor fi organizate, în toate statele riverane, conferinţe, seminarii şi mese rotunde. Calendarul de evenimente dedicate acestui proces de consultare este următorul : Germania (Conferinţa de deschidere a procesului de consultare publică, Ulm, 1-2 februarie 2010), Ungaria (Conferinţă pe tematica dezvoltării economico-sociale şi Summitul Dunării, Budapesta, 25-26 februarie 2010, la nivel de prim-miniştri ai statelor din cadrul Procesului de Cooperare Dunăreană), Austria – Slovacia (Conferinţa organizată la Viena şi Bratislava cu focalizare pe domeniul conectivităţii, în zilele de 20-21 aprilie 2010), România (Conferinţa de închidere a procesului de consultare publică, 10-12 iunie 2010, Tulcea şi/sau Constanţa).

La Ulm, discuţiile tehnice vor fi concentrate în jurul a 4 teme: dezvoltare socio-economica; transport si energie; mediu şi natura; guvernare. Vom încerca să valorificăm cat mai mult din oportunităţile pe care le avem ca stat riveran Dunării şi cu deschidere la Marea Neagră. – a declarat Petru Luhan, europarlamentar PDL/PPE, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*