Petru Luhan: ,,Exista doar legende despre comorile acumulate de un europarlamentar!”

Categorii: Interviu

Bruxelles, 30 Iulie /Ziua Veche.ro/

Existenta cotidiana a europarlamentarilor romani la Bruxells este pentru romani o enigma. Toata lumea este convinsa ca pe europarlamentari ii gasesti doar in uriasele amfiteatre ale Parlamentului European. Dincolo de activitatea parlamentara zilnica se afla niste oameni obisnuiti. Care noaptea dorm si ziua lucreaza, care mananca, se plimba, se bucura sau sunt tristi cand ii incearca dorul de casa. Europarlamentarii sunt tot oameni. Doar ca au staiful mai mare. Am incercat sa aflam mai mult despre cum se traieste la Strasbourg si la Bruxelles, intr-un dialog cu europarlamentarul Petru Luhan.

Reporter: Care a fost „piatra tare” a acomodarii la Parlamentul European?

Petru Luhan: Europarlamentarii poarta cu ei mai multe „pietre tari”. Poarta cu ei dorul de casa, dorinta de a-si apara si promova cat mai bine interesele propriilor cetateni, dar fara a le atinge pe cele ale altor natiuni. Rigoarea si disciplina sunt cele mai bune solutii pentru a transforma aceste „pietre tari” in „puncte tari”.

Reporter: Unde va simtiti mai bine: la Bruxelles sau la Strasbourg?

Petru Luhan: La Suceava. Desigur, analizand cele doua locatii, trebuie sa remarc impecabila si complicata arhitectura institutionala a Bruxelles-ului, eclipsata, insa, la propriu, de arhitectura impresionanta si incarcata de istorie a Strasbourg-ului.

Reporter: Se poate spune ca ati fost primiti cu bratele deschise sau sec, oficial?

Petru Luhan: Parlamentul European este una dintre cele mai bine organizate institutii europene. In acelasi timp, dincolo de birocratie, atat europarlamentarii cat si asistentii care lucreaza acolo formeaza o uriasa echipa, de succesul careia depinde bunastarea a jumatate de miliard de oameni. Bineinteles ca se formeaza prietenii, nu toate pe criterii sau afinitati politice. Sunt multi tineri, insa exista si europarlamentari care au petrecut ani, chiar zeci de ani in inima acestei institutii fundamentale. Modul in care esti primit in aceasta familie depinde de modul in care reusesti sa te integrezi in ea. Personal, m-am bucurat de o primire care a imbinat caracterul inerent oficial cu deschiderea pe care o descoperi atunci cand intri intr-o noua familie.

Reporter: Aveti si timp liber? Ce faceti in aceasta perioada?

Petru Luhan: Timpul liber in aceasta perioada nu prea exista. In ultimele zile am incercat sa mobilizez cat mai rapid si cat mai multe forte in ajutorarea sinistratilor din Moldova. Parlamentarul a inclus Romania pe lista tarilor care vor primi sprijin de urgenta din partea Comisiei Europene. Am anuntat toti colegii din PE despre ce s-a intamplat si multi dintre ei au fost impresionati de drama prin care trec mii de romani. Ajutoarele care vor ajunge in zona vor alina partea din suferinta lor si ii vor ajuta sa isi readuca viata la normalitate. Sunt implicat si intr-o campanie de sprijinire a bolnavilor de cancer, in incercarea de a elimina nedreptele diferente privind accesul la tratament in randul statelor membre, ceea ce inseamna din pacate, uneori, o adevarata condamnare la moarte. Pe de alta parte, sper ca Strategia pentru Dunare, lansata la nivelul UE, pe care am promovat-o activ, sa aduca Romaniei mai multe fonduri care sa ajute la dezvoltarea tarii noastre.

Reporter: Ce mananca un roman la Strasbourg si la Bruxelles?

Petru Luhan: La Bruxelles imi place sa mananc fructe de mare. Mancarea oficiala a orasului sunt scoicile cu cartofi prajiti si maioneza iar majoritatea restaurantelor au o oferta bogata de preparate de fructe de mare si peste.

Reporter: Unde locuiti? Aveti un apartament sau o casa inchiriata?

Petru Luhan: Am un apartament inchiriat, la 5 minute de cladirea Parlamentului.

Reporter: Exista o comunicare reala intre europarlamentarii romani din diferite partide?

Petru Luhan: Suntem 33 de europarlamentari romani si avem ca prioritate promovarea interesului national. Dincolo de grupurile politice carora le apartinem, incercam sa sustinem cat putem de mult deciziile care pot aduce pentru romani un plus in standardul lor de viata, cat mai apropiat de cel al statelor occidentale.

Reporter: Care este sentimentul dominant cand va aflati la Parlament?

Petru Luhan: Este o uzina care nu poate functiona fara reguli. Dar nu trebuie sa uitam, daca tot ne preocupa legatura institutiilor europene cu proprii cetateni, ca toata munca noastra nu este dedicata unui proiect abstract al constructiei europene, ci nasterii si dezvoltarii unui cadru in care traiul bun si sigur sa devina o realitate pentru toate cele 27 de state membre, nu doar pentru nucleul dur al UE.

Reporter: Este Parlamentul European un conclav armonios sau o adunatura de bisericute?

Petru Luhan:Cu totii ne dorim armonie. In decizii, in dezbateri, in efecte. Interesele din interior pot fi dintre cele mai diverse, uneori chiar contrare. Dar de aceea avem instrumentul democratic al votului, prin care ne asiguram ca decizia majoritatii reflecta interesele celor mai multor cetateni europeni. Dincolo de incercarea fireasca de a promova interesele nationale sau ale grupurilor politice, constructia europeana la care lucram acolo nu lasa loc de ceea ce poate uneori in politica interna percepem ca „bisericute”.

Reporter: Se „capatuieste” un europarlamentar cat timp sta la Strasbourg sau nu?

Petru Luhan: Exista multe legende despre comorile acumulate de un europarlamentar. Salariul unui europarlamentar este de circa 6000 euro, va las pe dvs sa apreciati daca poate fi considerat capatuiala.

Reporter: Romania este privita ca „sora mica si natanga”?

Petru Luhan: Romania poate fi privita astfel numai daca se comporta astfel. Din fericire, noi, cei ce reprezentam tara in PE, dar si multi alti romani aflati in diverse pozitii si functii in institutii europene am reusit sa demonstram ca suntem o forta in UE, si nu doar ca teritoriu si populatie. Avem un comisar pentru agricultura care este foarte apreciat, contribuim cu idei valoroase la constructia europeana, nu cred ca suntem intr-un astfel de pericol.

Reporter: Europarlamentarul Rovana Plumb a invitat in urma cu doua luni, cativa colegi de partid din judetul Dambovita, sa viziteze Parlamentul European. Cu ce bani a fost platita aceasta „excursie” a pesedistilor damboviteni la Strasbourg? Exista un fond de protocol pentru musafirii europarlamentarilor? In aceste conditii de ce nu ar beneficia si un ziarist de o vizita la Parlamentul European? Care este opinia dumneavoastra vis-a- vis de gestul europarlamentarului Rovana Plumb?

Petru Luhan: Fiecare europarlamentar are dreptul sa aiba 100 invitatii pe an la Parlamentul European, organizati in grupuri de minim 20 de persoane. Costul acestor seminarii care dureaza in general 3 zile este suportat de Parlamentul European. Personal am invitat si anul trecut si anul acesta tineri, ziaristi din presa centrala si locala, medici.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*