Strategia UE pentru Regiunea Dunării va fi un eşec fără alocarea unor fonduri suplimentare

Categorii: Diverse

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării ar putea fi compromisă de lipsa unor fonduri speciale alocate ţărilor din această zonă, declară europarlamentarul PPE/PDL Petru Luhan. Comisiile de specialitate ale Parlamentului European vor relua, la sfârşitul lunii august, discuţiile privind Strategia Dunării.

“Principala problemă în implementarea Strategiei este că documentul nu prevede alocarea de fonduri speciale, dedicate proiectelor ce se vor subsuma acestei Strategii. Comisia recomandă să fie utilizate fonduri deja puse la dispoziţia statelor membre prin intermediul programelor de cooperare teritorială dar aceste fonduri trebuie să fie utilizate în scopurile pentru care au fost planificate. Trebuie să găsim şi alte surse de finanţare, la nivel european. Voi încerca să găsesc soluţii alături de ceilalţi colegi din grupul PPE al Parlamentului European”, a declarat Petru Luhan.

Pe de altă parte, responsabilitatea implementării acestei strategii nu revine unei instituţii speciale. “Cred că abordarea macro-regiunii Dunării este o provocare atât pentru Comisia Europeană cât şi pentru autorităţile locale şi regionale, consideră Petru Luhan. Este un caz fără precedent având în vedere dimensiunea extinsă a acestei macro-regiuni, diversitatea nivelurilor de dezvoltare economică şi socială, precum şi diferenţele instituţionale. Vom discuta cu experţii Comisiei, pentru a identifica împreună soluţiile existente, pentru că altfel  va fi extrem de greu să se atingă obiectivele pe care Strategia le va propune”.

România ar putea obţine beneficii importante din Strategia Dunării

„Strategia UE pentru regiunea Dunării este un nou instrument de cooperare în cadrul UE. România poate obţine beneficii importante din Strategia DunăriiDintre statele dunărene, ţara noastră deţine cea mai mare suprafaţă din bazinul Dunării şi sectorul cel mai lung al fluviuluiAm cerut Comisiei Europene să fie  alocate fonduri suplimentare pentru priorităţile ce vor fi stabilite în cadrul Strategiei UE privind Dunărea din fondurile structurale“, a declarat Petru Luhan,  în cadrul discuţiilor purtate anterior în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională.

Potrivit Comisiei Europene, o sumă considerabilă de fonduri este deja alocată regiunii Dunării prin intermediul numeroaselor programe de finanţare ale UE (spre exemplu, aproximativ 100 miliarde EUR prin Fondurile Structurale 2007-2013). Sunt disponibile, de asemenea, alte surse de finanţare, prin intermediul instituţiilor de finanţare internaţionale [de exemplu, Banca Europeană de Investiţii (BEI): 30 miliarde EUR], autorităţile naţionale, regionale şi locale. Strategia UE privind regiunea Dunării îşi propune să acţioneze în direcţia alinierii fondurilor existente la obiectivele pe care aceasta le-a stabilit.

UE trebuie să sprijine Regiunea Dunării pentru creşterea valorii sale economice

“Strategia trebuie să aducă beneficii concrete pentru cetăţenii europeni, care au nevoie de creşterea valorii economice a regiunii, utilizarea Dunării ca sursă de energie şi valorificarea potenţialului în transporturi. Protecţia biodiversităţii, protecţia cetăţenilor, lupta împotriva crimei organizate,  prevenirea traficului uman şi a bunurilor, alături de diversitatea culturală sau dezvoltarea potenţialului turistic trebuie să fie priorităţi ale documentului strategic european. UE trebuie să sprijine Regiunea Dunării pentru creşterea valorii sale economice”, a mai spus Petru Luhan, care a participat la evenimentele organizate de Comisia Europeană la Ulm, Budapesta, Constanta şi Wachau, unde au fost analizate elementele Strategiei.

Petru Luhan este membru titular în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, membru supleant în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne şi vice-coordonator în Subcomisia pentru Securitate şi Apărare.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*