Șomajul în rândul tinerilor a atins valori record

Categorii: Diverse

Petru Luhan: Cer Guvernului Ponta să respecte recomandările Parlamentului European și să garanteze tinerilor un loc de munca în maxim patru luni de la absolvirea studiilor

Rata șomajului în radul tinerilor a ajuns la 24% în UE, 55% în Spania și 58% în Grecia

Cu o rată a șomajului în rândul tinerilor de 24%, Uniunea Europeană a ajuns într-o situație fără precedent. În state precum Grecia si Spania rata șomajului a depășit chiar 55%, ceea ce înseamnă că unul din doi tineri nu are loc de muncă în momentul de față. Astfel, Parlamentul European a sugerat Comisiei Europene și statelor membre urgentarea implementării sistemelor de garanții pentru tineret.

Sistemul de “garanții pentru tineret” nu este o garanție pentru obținerea unui loc de muncă, ci un instrument care garantează că toți tinerii sub 25 de ani și proaspeții absolvenți sub 30 de ani primesc o ofertă de angajare de bună calitate ori își continuă educația sau ucenicia în termen de maxim patru luni de când devin șomeri sau își termină studiile. Ideea acestor garanții a venit din Suedia si Finlanda, două state care aplica acest sistem încă din 1984 respectiv 1996.

“Având în vedere situația alarmantă în care se găsesc tinerii europeni, printre care si cei români, adoptarea unor măsuri urgente cum ar fi garanțiile pentru tineri devin prioritare pentru asigurarea viitorului României. Evoluția economiei trebuie să fie însoțită de eforturi de creare de locuri de muncă concentrate pe forța de muncă tânără și consider că aceste garanții vor avea efectul scontat numai în cazul în care vor fi însoțite de o corelare între strategiile naționale de ocupare a forței de muncă și necesitățile viitoare ale economiei noastre, de noi programe menite să asigure tinerilor o educație tehnologică performantă și de o susținere a dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul tinerilor prin acces sporit la fonduri europene și la consiliere în afaceri” a declarat europarlamentarul român Petru Luhan în plenul Parlamentului European.

Finanțare suplimentară din partea UE pentru tineret

Sistemele de garanții pentru tineret ar trebui să fie eligibile pentru finanțare din fonduri europene și în special din Fondul Social European. Astfel  Parlamentul European a cerut o suplimentare a bugetului acestui program cu cel puțin 25%.

“Am cerut Comisei Europene să vina astfel în sprijinul statelor membre, în special a celor care întâmpină momentan dificultăți financiare, si să declare eligibile cât mai multe cheltuielile ce urmăresc finanțarea măsurilor de combatere a șomajului în rândul tinerilor. În plus, având în vedere că în tara noastră șomajul în rândul tinerilor a ajuns la 23%, solicit autorităților competente din Romania, ca pentru viitoarea perioadă de programare 2014-2020 să acorde o atenție mult mai mare tineretului și în mod obligatoriu să includă în structura programelor naționale axe bine finanțate și special dedicate ocupării forței de muncă în rândul tinerilor.” a mai declarat Petru Luhan, Vice-Președinte al tineretului PPE.

Monitorizare strictă din partea Comisiei

Parlamentul European a mai sugerat ca sistemele de garanție pentru tineret să fie însoțite de un cadru privind calitatea, pentru a garanta că educația, formarea și locurile de muncă oferite includ remunerare, condiții de muncă și standarde de sănătate și siguranță adecvate.

Având în vedere că statele membre au metodologii diferite în vederea adoptării unei garanții pentru tineret, Comisia va monitoriza atent evoluția implementării acestor sisteme și va prezenta periodic rapoarte privind statele membre care nu au respectat decizia de înființare a acestor garanții.

“In calitate de Vice-Președinte al tinerilor din PPE, solicit Guvernului Ponta și în special ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice să respecte cerințele Parlamentului European și să facă tot ce le sta în putință pentru adoptarea acestor garanții. Sper ca de data aceasta Guvernul să își facă datoria și Romania să nu mai fie arătată cu degetul, așa cum se tot întâmpla în ultima perioadă, de când țara noastră a intrat într-un con de umbra din cauza deciziilor eronate ale executivului de la București” a încheiat Petru Luhan.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*