Cum luăm fonduri europene pentru educație, formare, tineret și sport?

Categorii: Diverse

Așa cum am promis, am demarat deja o nouă campanie de informare privind fondurile europene pe care România le poate accesa în perioada 2014-2020. Am primit sute întrebări și solicitări de informații din toată țara, de la români interesați să afle cum pot beneficia de bani de la Uniunea Europeană.
Și pentru că multe întrebări au venit din partea tinerilor, iată informații despre oportunitățile de finanțare prin Erasmus +, programul european pentru educație, formare, tineret și sport.

Cu un buget de 14,7 miliarde de EUR în următorii șapte ani, programul are ca grup țintă tinerii și personalul didactic, urmărind să finanțeze programe de mobilitate pentru peste 4 milioane de europeni.

Iată câteva informații-cheie, pornind de la apelul de proiecte deschis în prezent:

Ce fel de activități și proiecte pot fi finanțate?
Mobilitatea persoanelor în scopul învățării, prin care sunt susținute proiecte de mobilitate pentru profesori, practicanți sau voluntari, precum și pentru profesori, traineri și lucrători în domeniul tineretului. De asemenea, pot fi finanțate burse de studiu la programe internaționale de masterat, desfășurate în parteneriat cu alte universități din UE sau alte state participante la programul Erasmus+, precum și credite subvenționate pentru studenții interesați să urmeze un program de masterat în străinătate.

Cooperarea pentru inovare și schimbul de bune practici, prin care sunt finanțate parteneriate transnaționale între instituții din domeniul educației, formării și tineretului, proiecte de alianță ale cunoașterii vizând colaborarea între universități și firme, precum și proiecte vizând consolidarea capacităților actorilor din domeniul tineretului. Platforme online de colaborare în domeniul tineretului sunt de asemenea eligibile.

Sprijin pentru reformarea politicilor, ca de exemplu, prin organizarea de reuniuni între tineri și factori de decizie în domeniul tineretului, precum și proiecte derulate sub sigla activităților Jean Monnet (care vizează adâncirea integrării la nivel european a predării în școli și universități).

Activități legate de sport, mai exact parteneriate europene în domeniul sportului care vizează combaterea dopajului și aranjării meciului, precum și evenimente sportive non-profit.

Cine poate participa?

Liniile de finanțare sunt deschise tuturor organismelor publice sau private active în domeniul educației, formării, tineretului și sportului.

Care este buget total al actualului apel de proiecte?
Educație și formare: 1,3 miliarde EUR
Tineret: 174,2 milioane EUR
Jean Monnet: 11,2 milioane EUR
Sport: 16,6 milioane EUR

De câți bani poate beneficia concret un proiect?
Nivelul granturilor precum și durata proiectelor variază în funcție tipul proiectului și de numărul partenerilor implicați.

Care sunt criteriile de atribuire?1. Relevanța proiectului;
2. Calitatea conceperii și punerii în aplicare a proiectului;
3. Calitatea echipei de proiect și acordul de cooperare (acolo unde este cazul)
4. Impactul proiectului

Cine evaluează cererile de finanțare ERASMUS + ?

Acțiunile finanțate prin programul Erasmus+ sunt de două categorii: 1) descentralizate, pentru care implementarea și procesul de selecție este descentralizat la nivelul statelor membre prin agențiile naționale și 2) acțiuni centralizate, pentru care procesul de selecție este realizat de Comisia Europeană prin Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură.

În România, acțiunile descentralizate sunt evaluate de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale.

Toate detaliile despre evaluare și cine se ocupă de evaluare sunt disponibile la următorul link.

Care este termenul limită de depunere a proiectelor?
Termenul de depunere a cererilor depinde de la caz la caz și poate fi verificat la următorul link.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*