Bugetul Uniunii Europene pentru 2010

Categorii: Fonduri europene,Parlament European

Parlamentul European a adoptat bugetul Uniunii Europene pentru 2010
19 decembrie 2009

Plenul Parlamentului European a adoptat săptămâna aceasta, la Strasbourg, pentru ultima oară sub regulile Tratatului de la Nisa, bugetul Uniunii Europene pentru anul 2010. Acesta va fi de 141.453 miliarde euro în angajamente (suma la care UE intenţionează să se angajeze, cum ar fi suma necesară pentru iniţierea procedurii de licitaţie) şi 122.937 miliarde euro în plăţi (plăţile efective efectuate pe perioada unui an).

Petru Luhan, europarlamentar PD-L : “Bugetul final UE pentru anul 2010 reprezintă deci 1,20% procent din PIB în angajamente şi 1,04% procent din PIB în plăţi şi ne dorim ca, deşi nevoile sunt mari, având în vedere perioada de criză economică, să reuşim să facem faţă cu acest buget”.

Planul de redresare economică va costa Uniunea Europeană 2,4 miliarde euro în anul 2010, astfel încât să se deschidă noi linii de finanţare pentru IMM-uri şi să demareze investiţiile pentru modernizarea infrastructurii. În plus, au fost adoptate si alte masuri in sensul depăşirii crizei economice – spre exemplu acţiunea pregătitoare ”Promovarea unui mediu mai favorabil microcreditului în Europa” sau Acţiunea pregătitoare „Erasmus pentru tineri antreprenori”.

Petru Luhan, europarlamentar PD-L : “Au fost adoptate liniile bugetare vizând acţiunea pregătitoare în vederea monitorizării ecologice a Bazinului Mării Negre şi un Program-Cadru european comun pentru dezvoltarea regiunii Mării Negre. România va putea beneficia şi de efectul acţiunilor ce vor fi întreprinse în domeniile Turism durabil şi Turism social pentru care au fost de asemenea alocate resurse. Referindu-ne tot la zona de la graniţa de Est a Uniunii Europene, unde ne aflam şi noi, am remarcat că s-au alocat resurse pentru Fondul pentru frontierele externe. Sper că autorităţile responsabile din România să le utilizeze cu maximum de eficienţă.”

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*