Cancerul digestiv – prima cauză a mortalităţii în Uniunea Europeană

Categorii: Diverse,Fonduri europene,Headline,Sanatate,Societatea civila

Costurile și calitatea serviciilor medicale

Petru Luhan: Reacţia Comisiei Europene este inacceptabilă

Potrivit datelor înregistrate la nivelul Uniunii Europene, cancerul digestiv reprezintă cauza numărul unu a mortalităţii cetăţenilor europeni pe teritoriul UE. Cifrele europene arată că peste 375 000 de cetăţeni îşi pierd viaţa anual în urma acestei maladii, cu mult mai mult decât în cazul cancerului la sân sau la plămâni.

„Este extrem de îngrijorător faptul că procentul persoanelor care își pierd viața ca urmare a cancerului sistemului digestiv şi a formelor acestuia crește cu rapiditate, datorându-se parțial îmbătrânirii populației Europei. Numărul cazurilor de cancer esofagian este în creștere, iar cauzele acestuia sunt încă relativ necunoscute. Cancerul pancreatic reprezintă cea mai letală formă de cancer care afectează sistemul digestiv, rata de supraviețuire de cinci ani în urma acestuia fiind în medie de doar 4%. Numărul cazurilor de cancer la ficat este în creștere în majoritatea țărilor europene ca urmare a legăturii dintre acesta și hepatita virală și a faptului că modurile de viață nesănătoase sunt extrem de răspândite” declară europarlamentarul PDL, Petru Luhan.

În acest context, europarlamentarul român a adresat o întrebare Comisiei Europene, solicitând informaţii privind abordarea europeană în combaterea acestui fenomen letal, care cunoaşte o creştere continuă. În acelaşi timp, Petru Luhan a solicitat CE creşterea fondurilor în domeniul cercetării programelor de testare pentru depistarea cancerului colorectal.

Comisia Europeană a răspuns interpelării iniţiate de Petru Luhan, enumerând acţiunile întreprinse până în prezent pentru a reduce numărul cazurilor de cancer digestiv. Potrivit Comisiei, “aceste măsuri sunt considerate suficiente pentru nivelul la care se află această afecţiune şi nu sunt luate în considerare acţiuni suplimentare pe viitor”.
“Răspunsul Comisiei Europene este inacceptabil. Rata ridicată de mortalitate demonstrează în mod evident că nu se face suficient pentru a reduce cancerul digestiv. Această tendinţă este demonstrată de implementarea testelor pentru depistarea cancerului la nivelul UE. Astfel, testele pentru depistarea cancerului la sân și a cancerului de col uterin sunt aplicate pe scară largă în UE, însă mai puțin de jumătate din statele membre au introdus programe de testare a populației pentru depistarea cancerului colorectal”, spune Petru Luhan.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană subfinanţează nevoile de cercetare în acest domeniu: “Ne întrebam câţi oameni mai trebuie să moară anual pentru ca această maladie să fie abordată ca o problemă de sănătate serioasă de către politicieni şi factori de decizie”, spune Colm O’Morain, președintele Asociaţiei Europene de Gastroenterologie (UEG).

Totodată, Prof. Reinhold Stockbrugger, președinte al Comisiei pentru Afaceri Publice a UEG punctează : “Cancerul digestiv este în centrul activităţilor noastre din UE. Nu cred că este necesar să justific de ce, considerând incidenţa de 570.000 şi mortalitatea de 375.000 în UE”
Europarlamentarul Petru Luhan va ridica din nou această problemă în cursul unei dezbateri cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, programată într-una din următoarele sesiuni plenare ale Parlamentului European.

Până atunci, în așteptarea unei poziţii mult mai clare şi ferme din partea Comisiei Europene, mai multe voci se vor alia pentru o informare publică intensă şi conştientizarea populaţiei Uniunii Europene.

Be Sociable, Share!

Lasă un răspuns

*